Zie afbeeldingen onderaan.

 

Startup ReefSystems bevordert biodiversiteit in Amsterdam

Het vorig jaar opgerichte bedrijf ReefSystems installeert drie kunstmatige riffen op verschillende plekken in het Noordzeekanaal. Onderzoekers van Wageningen Universiteit & Research zullen het effect op de lokale ecosystemen de komende twee jaar onderzoeken met moderne moleculaire technieken (eDNA).

 

Bij het Amsterdamse Marineterrein is een kunstmatig rif geplaatst om het lokale ecosysteem onder water te herstellen en verbeteren. Door het installeren van kunstmatige riffen wordt nieuw leefgebied gecreëerd voor lokale- en migrerende vissoorten, schaal- en schelpdieren. De verschillende microhabitats in het rif bieden voedsel en voortplantingsgebied voor een grote diversiteit aan soorten, waardoor populaties weer kunnen groeien. De plaatsing bij het Marineterrein is onderdeel van een overkoepelend project in het Noordzeekanaal. In samenwerking met Port of Amsterdam, Rijkswaterstaat en Wageningen Universiteit & Research zijn er door Reefsystems in de afgelopen drie weken riffen geplaatst bij IJmuiden (zout water) en de Moezelhaven (brak water) om de ontwikkeling in biodiversiteit in verschillende ecologische zones te bepalen.

Voorafgaand aan de installaties bij IJmuiden en de Moezelhaven hebben onderzoekers van de Marine Animal Ecology Group van Wageningen Universiteit & Research water samples genomen. Ook bij het Marine terrein worden er, voorafgaand aan de installatie, water samples gefilterd. Vissen laten namelijk DNA achter in het water, waarin ze zwemmen. Door watersamples te filteren blijft het DNA van de vissen die hier in de afgelopen 24 uur hebben rondgezwommen achter in de filter. Met behulp van DNA metabarcoding (eDNA) kan het achtergebleven DNA geanalyseerd worden om zo de huidige biodiversiteit in dit gebied te bepalen. De komende twee jaar zullen er periodiek water samples worden geanalyseerd om het effect van de riffen op de biodiversiteit te onderzoeken.

''Het Noordzeekanaal is een directe verbinding tussen de Noordzee en de Nederlandse binnenwateren, waar veel migratie plaatsvindt. We hebben een tijdje geleden een losse module in het water gelegd, die na 12 dagen al vrijwel volledig was begroeid met algen. Tussen de begroeiing zagen we een hoop waterinsecten, die voedsel zijn voor vissen. Ook troffen we meerdere kokerwormen, een aantal tralie mossels en één kleine wolhandkrab aan'', aldus Jesse de Bont, een van de oprichters van ReefSystems.

Vorig jaar zijn er, in samenwerking met Wageningen Universiteit & Research (WUR), Sportvisserij Nederland en Bureau Waardenburg, 30 modules geïnstalleerd in het Haringvliet en bij de Brouwersdam in de Noordzee. Twee weken geleden heeft Reindert Nijland (Assistant Professor Moleculair Marine Ecology van WUR) gedoken bij de Brouwersdam installatie om beeldmateriaal te verzamelen. Het was even zoeken, aangezien de installatie volledig was opgenomen door de natuur. De modules waren vol gegroeid met verschillende wieren en zeepokken. Er zaten meerdere oesters, krabben en andere schelpdieren in, op en rondom de modules (zie volledige lijst hieronder). Deze resultaten zijn veelbelovend voor het huidige project van ReefSystems. Beide oprichters zijn ontzettend benieuwd naar hoe de ecosystemen op de verschillende plekken in het Noordzeekanaal zullen ontwikkelen. Daarnaast hopen ze de aandacht te trekken van verschillende organisaties om meer samenwerkingen te starten en hun positieve impact op de natuur te vergroten.

Ook op internationaal gebied zit de Amsterdamse startup niet stil. Volgende week worden er pallets met 90 modules verscheept naar Mombasa, Kenia. In de zuidelijke kustplaats Shimoni zal ReefSystems in samenwerking met offshorebedrijf Boskalis en Wageningen Universiteit, dat daar een rifrestauratie onderzoekproject uitvoert samen met de stichting REEFolution, met de 90 modules een flink testrif installeren. Het koraalrif in dit gebied is momenteel zwaar beschadigd door onduurzame visserij praktijken die inmiddels gestopt zijn. Zodra het kunstmatige rif is geïnstalleerd zullen er gezonde stukjes koraal op worden bevestigd, waarna die weer kunnen uitgroeien tot een echt koraalrif. Zo krijgt het rif de kickstart die het nodig heeft om weer de belangrijke ecologische functie te vervullen zoals het huisvesten van vis. De beheerders van het Kisite-Mpunguti Marine Park in Shimoni omarmen het initiatief. Het ReefSystems testrif komt voor de kust van het dorp Mkwiro te liggen en huisvest dan meer vis waarmee er ook weer genoeg voedsel voor de lokale bevolking komt. Ook is het rif belangrijk voor het faciliteren van eco-duiktoerisme, wat een belangrijke inkomstenbron vormt in dit gebied.’’

Aangetroffen soorten bij Brouwersdam installatie (Visuele conformatie door Reindert Nijland op 17-10-2020):

 • Japanse oesters
 • Zeepokken
 • Zeesterren
 • Kolonievormende zakpijpen (Botryllus violaceus)
 • Mosdiertjes (meerdere soorten)
 • Noordzeekrab
 • Fluwelen zwemkrabben
 • Strandkrabben
 • Penseelkrabben
 • Steurgarnalen
 • Diverse roodwieren, groenwieren en bruinwieren, zoals Zeesla en Japans Bessenwier.

 

EINDE PERSBERICHT 

 

Noot voor de redactie: 

Voor meer informatie, beeldmateriaal of interview verzoeken kunt u contact opnemen met: 

ReefSystems | Jesse de Bont

T: +31 6 17 27 02 93 

E: info@reefsystems.org


Het is toegestaan om de afbeelding van deze pagina's en/of onze social media te gebruiken voor communicatie doeleinden.


Introductievideo