ReefSystems installeert habitats in de Catharijnesingel voor meer biodiversiteit 

In opdracht van Gemeente Utrecht is de oeverconstructie van de Catharijnesingel gerenoveerd. Om met dit bouwproject niet alleen de stad te verbeteren voor de bewoners installeert ReeSystems 180 habitats onder water, waar de natuur van profiteert.

Genoeg water en groen is belangrijk voor de leefbaarheid van de stad. Het bevorderd sociale contacten en zorgt voor een toename in biodiversiteit, waardoor de natuur verbeterd. Om de pleziervaart in het centrum van Utrecht te bevorderen is een 135 meter lange steiger aangelegd. Er is een royale zit plek aan de steiger toegevoegd, waar bewoners aan het water kunnen zitten om te genieten van de zon en waar kano's gemakkelijk aanmeren. Door op efficiënte wijze gebruik te maken van de ruimte onder de steigers kan de stadsnatuur worden bevorderd zonder dat ten koste gaat van kostbare grond.


ReefSystems ontwikkeld innovatieve oplossingen om biodiversiteit te stimuleren. Gebrek aan habitats is na visserij, het blokkeren van migratiewegen en vervuiling de grootste oorzaak van de afnemende biodiversiteit. Door op slimme wijze gebruik van loze ruimte van civiele constructies creëert ReefSystems habitats, waar verschillende diersoorten terecht kunnen voor voedsel, schuilplek en voortplantingsgebied. In samenwerking met de Gemeente Utrecht, Waterschap Stichtse Rijnlanden en aannemersbedrijf Van Wijk worden onder de steigers in de Catharijnesingel tien 'kunstmatige riffen' geïnstalleerd. Met de installatie van deze modulaire habitats wordt nieuw leefgebied gecreëerd, waardoor populaties kunnen toenemen en het ecosysteem verbeterd. De rif blokken zijn op een speciale manier ontwikkeld, zodat algen en mosselen er gemakkelijk aan kunnen hechten. Hierdoor worden de riffen al snel worden opgenomen door de natuur. De riffen worden geproduceerd met 'nature cement', waardoor de CO2 uitstoot laag blijft, maar de habitats wel permanent hun belangrijke ecologische functies zoals het huisvesten van vis kunnen vervullen.

 

EINDE PERSBERICHT 

 

Noot voor de redactie: 

Voor meer informatie, beeldmateriaal of interview verzoeken kunt u contact opnemen met: 

ReefSystems | Jesse de Bont

T: +31 6 17 27 02 93 

E: info@reefsystems.org


Het is toegestaan om deze afbeelding te gebruiken voor communicatie doeleinden.

Klik op afbeelding om te downloaden