zie afbeeldingen onderaan

 

Startup ReefSystems installeert kunstmatig rif in IJmuiden

De Amsterdamse Startup ReefSystems installeert kunstmatige riffen om de biodiversiteit te bevorderen. Deze habitats zijn bedoeld om de groei van het lokale onderwaterleven te stimuleren. Met deze installatie hoopt ReefSystems een stap te zetten in de richting van grotere rif installaties bij windmolenparken in de Noordzee. 

 

ReefSystems ontwerpt en produceert systemen om de biodiversiteit te bevorderen. In dit geval een kunstmatig rif of het 'Modular Sealife System', zoals de oprichters het zelf noemen. In samenwerking met Port of Amsterdam, Rijkswaterstaat en Wageningen Universiteit wordt hiermee de groei van verschillende populaties onder water in het Noordzeekanaal gestimuleerd. Gebrek aan habitats is na visserij, het blokkeren van migratiewegen en vervuiling de grootste oorzaak van de afnemende biodiversiteit. Door het installeren van kunstmatige riffen wordt nieuw leefgebied gecreëerd voor lokale- en migrerende vissoorten, schaal- en schelpdieren. De verschillende microhabitats bieden voedsel, schuilplek en voortplantingsgebied voor een grote diversiteit aan soorten, waardoor populaties weer kunnen groeien en lokale ecosystemen herstellen. De rif installatie bij IJmuiden is de eerste van drie installaties van het overkoepelende Noordzeekanaal project. Woensdag wordt er een rif geplaatst bij de Moezelhaven (brak water) en op 3 november een rif bij het Amsterdamse Marineterrein (zoeter water).

 

Met dit project zet ReefSystems een stap richting grotere kunstmatige rif installaties in windmolenparken in de Noordzee. ''Helaas zijn er momenteel allerlei wetten en bepalingen, waardoor het installeren van permanente kunstmatige rif-installaties in de Noordzee nog verboden is. Daarom zijn we druk bezig met het ontwikkelen van een nieuw kunstmatig rif wat biologisch afbreekbaar is, zodat het rif niet verwijderd hoeft te worden, maar vanzelf verdwijnt.'' ReefSystems is geselecteerd als één van de 3 halve finalisten van de Offshore Wind Innovation Challenge 2020, een initiatief van TKI Wind op Zee en Stichting De Rijke Noordzee. In Januari 2021 wordt de winnaar bekend gemaakt. Eerder dit jaar zat ReefSystems bij de 25 beste inzendingen van de Europese startup competitie Green Challenge van de Nationale Postcode Loterij.

 

Ook op internationaal gebied zit de Amsterdamse startup niet stil. Volgende week worden er pallets met 90 modules verscheept naar Mombasa, Kenia. In de zuidelijke kustplaats Shimoni zal ReefSystems in samenwerking met offshorebedrijf Boskalis en Wageningen Universiteit dat daar het een rifrestauratie onderzoekproject uitvoert samen met de stichting REEFolution, met de 90 modules een flink testrif installeren. Het koraalrif in dit gebied is momenteel zwaar beschadigd door onduurzame visserij praktijken die inmiddels gestopt zijn. Zodra het kunstmatige rif is geïnstalleerd zullen er gezonde stukjes koraal op worden bevestigd, waarna die weer kunnen uitgroeien tot een echt koraalrif. Zo krijgt het rif de kickstart die het nodig heeft om weer de belangrijke ecologische functie te vervullen zoals het huisvesten van vis. De beheerders van het Kisite-Mpunguti Marine Park in Shimoni omarmen het initiatief. Het ReefSystems testrif komt voor de kust van het dorp Mkwiro te liggen en huisvest dan meer vis waarmee er ook weer genoeg voedsel voor de lokale bevolking komt. Ook is het rif belangrijk voor het faciliteren van eco-duiktoerisme, wat een belangrijke inkomstenbron vormt in dit gebied.’’

 

EINDE PERSBERICHT 

 

Noot voor de redactie: 

Voor meer informatie, beeldmateriaal of interview verzoeken kunt u contact opnemen met: 

ReefSystems | Jesse de Bont

T: +31 6 17 27 02 93 

E: info@reefsystems.org


Het is toegestaan om de afbeelding van deze pagina's en/of onze social media te gebruiken voor communicatie doeleinden.


Introductievideo